-
-
Gastronauti na Cresu
18.04.2013.Klub štovatelja hrane i pića Gastronaut počeo je s radom 1999. godine. Vodeći hrvatski ugostitelji, stručnjaci u enologiji, ugostiteljstvu, u teoriji i praksi prehrane i osobe koje smatraju da svojim angažmanom mogu doprinijeti unapređenju gastronomske kulture pokrenuli su zajednički niz gastronomskih okruglih stolova, predavanja, razmjena iskustava i predočavanja svojih saznanja javnosti.
Klupska okupljanja organizirana su diljem Hrvatske i domaćin svakog susreta na kome se obrađuje zadana gastronomska tema je drugi objekt i grad. Ciljevi "gastronauta" su unapređenje gastronomske kulture, usavršavanje znanja, degustacija proizvoda i jela koja često rezultira donošenjem zajedničkog stava i predočavanje javnosti novih saznanja iz gastronomije. ,Proteklih nekoliko dana "gastronauti" su boravili na Cresu. Njihov su boravak organizirali restoran Santa Lucia (jedini creski restoran na popisu gastronautovih 100 vodećih u Hrvatskoj) i Turistička zajednica, a pripremljeni su im posebni jelovnici s određenom temom. Tako su prvog dana u restoranu Bukaleta u Loznatom uživali u autohtonim creskim jelima s janjetinom, a u Santa Luciji im je priređena večera na temu Cresko podmorje kroz  ,Savarinovovu filozofiju hrane. Drugog dana im je u restoranu Tramontana u Belom za ručak poslužena divljač, popodne su prošetali Lubenicama i u restoranu Hibernicia kušali hobotnicu ispod peke, a večernji jelovnik u Santa Luciji nazvan je Creska eko janjetina u visokoj gastronomiji – osam sljedova vrhunskih jela od creske janjetine uz koje su bila sljubljena ponajbolja hrvatska vina. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se tenor Voljen Grbac.Boravak na Cresu "gastronauti" su zaključili doručkom u franjevačkom samostanu, posjetom galeriji "Solis" i pozdravnim party-jem na kuli uz autohtone creske kolačiće.Ovakav izuzetan gastronomski događaj prate i jake medijske snage, pa su ovom prilikom u Cresu boravile perjanice turističkog novinarstva Italije, Slovenije, Španjolske i Austrije, uz predstavnike većine velikih hrvatskih medijskih kuća. Prema riječima direktorice Turističke zajednice Sanje Živanović, bilo je to vrijedno druženje od kojeg će Cres imati puno koristi jer se radilo o izuzetnoj prilici za promociju našega otoka. ,
-
-
Meteo Cres
-
Linkovi